Aentwaerps.be - alles over d'Aentwaerpse taal

Aentwaerps Nederlands

Menu

... of dobbelklikt oep iênder welk Aentwaerps woord oep deze site!

"Antwerps schrijven"

D'Aentwaerpse taal wörd overal oep deze site genoteerd volges d'Aentwaerpse schrijfwijze die g'ïntroduceerd wier in den boek "Antwerps schrijven" (ISBN BE 9789059271753). Dezen boek teld 192 bladzijden en is in dees winkels verkrijgbaar .
Den achterkaent van den boek gefd dees informasen over den inoud:
In "Antwerps schrijven" wordt voor het eerst een volwaardige, volledig uitgewerkte schrijfwijze voor het Antwerps geïntroduceerd. Elke Antwerpse tekst kan met deze schrijfwijze worden opgeschreven op een logische en consistente manier, die elke klank nauwkeurig weergeeft maar toch zeer leesbaar is.

De nieuwe Antwerpse schrijfwijze wordt stap voor stap aangeleerd, te beginnen met een overzicht van alle Antwerpse klanken en hun notaties. Deze notaties worden aangevuld met afspraken omtrent verbindingsklanken, veranderende eindklanken en alle andere typische kenmerken van het Antwerps.

Om het geschreven Antwerps te demonstreren bevat dit boek een ware schat aan bekende Antwerpse teksten, alle nauwkeurig weergegeven zoals ze worden uitgesproken of gezongen:
Voor de lezer die de Antwerpse taal tot in de puntjes wil doorgronden bevat dit boek ook een uitgebreid overzicht van de Antwerpse grammatica. Lidwoorden, adjectieven, verkleinwoorden, werkwoordvervoegingen en tal van andere onderwerpen worden behandeld zoals in elke andere taalcursus.

De vele honderden voorbeelden kunnen alle beluisterd worden op de website www.antwerps.be.
Miêr informasen over dezen boek kund' ier vinne:
3 reakses
Wouter Steenbeek 28 meêrt 2016, 18:30
Beste Serge, ik raad je aan de pagina "spelling" goed te lezen. Daar licht de auteur toe dat hij expres "baard" spelt, omdat hij het Antwerps niet fonetisch volgens de Nederlandse regels wil schrijven. Een gevolg is inderdaad dat de klankverschillen met andere soorten Brabants niet goed naar voren komen. Persoonlijk geef ik daarom ook de voorkeur aan <i>baord</i> of <i>board</i>, maar je kunt niet beweren dat er geen systeem achter zit.
Antwerpse zanger Serge 12 oktober 2013, 16:23
baard = boart
naam = noam
(naam = mechels, noam = aentwaerps)
Kinnart Francis 18 januare 2009, 21:09
Fantastisch, er bestaan geen woorden voor
Reageerd ier
Tips oem Aentwaerps te schrijve:
  • ae = de schaerpe a van Aentwaerpe en staerk (sterk)
  • aa = de platte a van naam en baard
  • ö = de körte eu van störm (storm) en löstere (luisteren)
  • óe = de lange oe van zjalóes (jaloers) en bóer (boer)
  • en = gelak in biên (been) en groêt (groot)
  • De ei/ij van klein en wijn en de ui van kruis gelak in 't Ollands, aloewel da' z'iêmol aenders klinke (ongeveer gelak "klaajn", "waajn" en "kroajs").
Leesd miêr over d'Aentwaerpse spelling!