Aentwaerps.be - alles over d'Aentwaerpse taal

Aentwaerps Nederlands

Menu

... of dobbelklikt oep iênder welk Aentwaerps woord oep deze site!

Reakses

08/07 GARVAN MAIREAD
20/06 Doederik
Miêr...

Forums

23/05 Anoniem
22/05 derek
22/05 derek
08/04 Anoniem
07/03 Anoniem
29/08 Anoniem
Miêr...
Den boek ba deze site!

LinksGet Firefox

Over Aentwaerps en Aentwaerps.be

Deze pagina beschrijft de bedoeling van deze site, en wat u kan doen om het Antwerps te helpen bewaren.

 

 

De toestand van het Antwerps

Wie al eens Antwerpse kinderen en jongeren hoort spreken weet dat het Antwerps een bedreigde taal is. Dit is het directe gevolg van de hetze die in de jaren '70 en '80 gevoerd is tegen elke vorm van Vlaams taalgebruik, en die veel onherstelbare schade heeft aangericht aan ons taalerfgoed.

 

Voor de meeste Vlaamse streektalen is het al onherroepelijk te laat, maar met het Antwerps is het gelukkig minder erg gesteld. Dat danken we aan het feit dat de meeste Antwerpenaren, hoezeer ze hun taalgedrag ook hebben laten beïnvloeden door de voornoemde hetze, hun taal altijd hoog zijn blijven inschatten. Antwerps kunnen is iets waar elke Antwerpenaar zich graag op laat voorstaan.

 

Toch is dit niet voldoende. Ook het Antwerps zal verdwijnen als we de dynamiek van het gebruik en het doorgeven van onze taal niet bijsturen. Ziedaar de missie van ons project.

 

 

Wat deze site wil doen voor het Antwerps

Deze site heeft één overheersend doel: van het Antwerps een volwaardige schrijftaal maken. Deze doelstelling is gebaseerd op de overtuiging dat het Antwerps alleen kan overleven als het courant geschreven wordt, en wel op een gestandaardiseerde manier.

 

Daarom promoten wij een volledig uitgewerkte Antwerpse schrijfwijze, de eerste sinds eeuwen die het Antwerps weergeeft als een volwaardige taal en niet als een fonetisch misvormd Nederlands. Deze manier van schrijven vereist een mentaliteitswijziging, maar zij laat toe dat volledige teksten in zuiver Antwerps geschreven worden en toch vlot leesbaar zijn.

 

Deze schrijfwijze laat ons toe het gebruik van het Antwerps aan te moedigen en te ondersteunen. Dat doen we onder andere door een steeds uitbreidend, professioneel opgezet online Antwerps woordenboek aan te bieden dat mettertijd compleetheid nastreeft.

 

Verder hebben we een ook nog steeds groeiende database van al meer dan 800 Antwerpse teksten, en discussieforums over alle aspecten van het Antwerps.

 

 

Wat u kan doen voor het Antwerps

Als u Antwerps kan spreken dan kan u bijdragen aan het voortbestaan van onze taal. Meer nog, dat voortbestaan hangt af van uw gedrag.

 

1. Praat Antwerps tegen uw (klein)kinderen !!!

Hier hangt alles van af! Er is al een hele generatie Antwerpenaren opgegroeid die bijna geen Antwerps meer kan omdat ze in hun kindertijd enkel in een soort kleuternederlands werden aangesproken. Als we dit nog een generatie blijven doen is het gedaan met het Antwerps, want de generatie daarna zal van niemand nog echt Antwerps kunnen leren.

 

Antwerpse grootouders spreken meestal nog goed Antwerps. Als zij willen dat het Antwerps blijft bestaan dan moeten zij Antwerps praten tegen hun kleinkinderen, want die kunnen het van niemand anders leren.

 

2. Praat Antwerps tegen uw Antwerpse medemens

De normale omgangstaal in Antwerpse winkels, cafés en restaurants zou Antwerps moeten zijn. Helaas is het in de praktijk zo dat bijna niemand nog vreemden aanspreekt in het Antwerps. Die mentaliteit moet wijzigen of het Antwerps verdwijnt. Geef zelf het goede voorbeeld: spreek Antwerpenaren in het Antwerps aan.

 

3. Schrijf Antwerps

U bevindt zich op het internet. Dat wil wellicht zeggen dat u ook mails schrijft, en misschien al eens chat. Richt u zich tot andere Antwerpenaren, probeer het dan eens in het Antwerps, en probeer onze taal op een complete en consistente manier te schrijven. Heel deze site dient om u daarbij te helpen.

 

Hebt u een café of restaurant of een andere zaak, overweeg dan om geschreven Antwerps te gebruiken: in de naam van uw zaak, in menus, in brochures, ... . Wij zijn er om u daarbij te helpen, gratis en voor niks.

 

 

We miênen et serieus en a' ge godverdoemme ni ammol rap trug Aentwaerps goh liêre klappe dan gon w'overal boemme gon legge! (ni in Aentwaerpe zelf natuurlijk mor oep de parking)

67 reakses (recentste iêst)
Pagina's: 1 2 3
Guido KRIEKEN 15 meêrt 2018, 11:12
Is de CD van John Lündström nog verkrijgbaar?
Leopold Smet 28 december 2017, 09:46
Ik heb volgende woorden niet gevonden in je lijst: "broek" in de betekenis van kuit (eitjes) van vis dat ik vroeger in de viswinkel kon kopen en in de pan gebakken werd; "artjes" = erwtjes, meestal "artjes en pekes"
Edje 29 ogustus 2016, 18:33
Jaa ik vin da nei oek da aentwaerps in t'schooleke moet gegeve wuerde .. das naa het bangelijkste vlöms da ter is
timmeke 21 februare 2016, 20:24
Hoe moeke men eige inschreive
timmeke 21 februare 2016, 20:22
Gaste,dees is de max...
oscar 26 januare 2016, 20:35
ik krijg mij nie ingeschreven, wa naa
Gerard Van Seer 21 januare 2016, 20:01
doaroem moete nog ni vloeke
Chris Lauryssen 5 februare 2015, 14:36
Kleine rechtzetting:

een kapoot is een kamerjas
een Engelse kapoot is een condoom. In de eerste wereldoorlog waren er veel seksueel overdraagbare ziekten, bij de Engelse soldaten, en het Engelse leger besloot zeer veel condooms naar het front te sturen. Vandaar Engelse kapoot.
Just is just!
Marc Tulfer 2 februare 2015, 19:00
Just gon zing nor 't spelleke van seminis, poeppekas bove den Bengel. Plezaant mor oek wer regelmatig verstoke van echt aantwaarpse oitspraake. Spaêtig. Mor toch de moeite oem is te doeng.
vera cools 19 januare 2015, 04:04
ik ben blij dak dees gezien heb. Ik woon al jaare nimeer in Aantwarpe-vor de moment in Yellowknife in 't Noorde van Canada. Mor ik spreek nog gere Aantwerps als ik de kans krijg. Moejlek om te schrijve maar we probere hey
W. Thomas 9 oktober 2014, 20:42
Dasna is eu schoen waarek. De poesche van de lange Wapper es der al joare me beezeg. kzeuk al lank noar eun vertoaling nort engels van: ¨trekt oe plan¨,plantrekkery,kem menne plan getrokke endees mieer.
afein,veul geluk en da wingt vanagtere dan zylde goe.
29 juni 2014, 20:10
Mengse kzou maneige oek geere inschrave in ulle groep omdak oek al jaore int spaghettiland woen en dak er en bitje begin neffe te slaoge wa man antwaarps betreft mor ik ving nergens gene mail om derenne te schrijve... Help!!!
dirk jacob 21 februare 2014, 23:20
'k Zou gère men eige registrere mo 't go nie. 'k Woen al bekan 16 joar in Mexico en men aantwaarps begint wa te slabbakken. (oem over da van menne halleven traaboek en m'n "klein" manne mo te zwaige. Kunde doar is gin efforeke veur doeng?
Merci oep veurhand.
slongs dievanongs 30 januare 2014, 21:26
Ik zen ielemoal verlaekkerd oep dees stukske vant 't ingternet! Goe bezig schatteloukes! xxx
Krommenaas 25 november 2013, 01:58
masheerd dees ni?

http://www.aentwaerps.be/users/lostpw
Jean BUYL ( Dokwearker ) 23 november 2013, 02:17
Kan nimeer inlogge want kweet men just wachtwoord nimeer ,kunde me is ni eleppe ?

Bedaankt oep veurand
Dokwaerker
Walter H 8 ogustus 2013, 10:52
Reactie op Derek, 2 okt 2011
De wa d'aowere meinse wete da d'een knör nen jubox is en gin knoppeke veur nen telleviese oan te zette.
Catharina 8 ogustus 2013, 10:47
reactie op chris blanckaert van 28 maart 2013
Jars:mannelijke eend (Frans)
grand jars = lopen als een eend, borst vooruit, schuddend met het gat.
Van Meervelde Annette 10 april 2013, 10:06
Wa nen toffe site hier, kem em direkt bij mijn favories gezet.
ik kom uit de binnevaart, mijn grootawers waren schippers......
Allez tot nog is.@nnette
Chris Blanckaert 28 meêrt 2013, 08:33
allo allemaol
bestoat het woord 'gaer(e)' (kweet ni oe da ge da schreft)eigelek? As in 'grand gaer': iemant met völ pretence, gelak een schijtmadam...?
al vast bedankt
C
Rotthier Quinten = Kawauw \'97 6 meêrt 2013, 20:38
ahja en nu nog eens diene link naar "filet d'Anvers" da's in 'tchinees geschreve
Rotthier Quinten = Kawauw \'97 6 meêrt 2013, 20:08
nee voor sommigen is hij wel een BA, XP
Doederik 6 meêrt 2013, 12:52
Zedde gij zoe'nen BV Filip? ;)
Rotthier Quinten = Kawauw \'97 4 meêrt 2013, 21:26
da's nu wel goe da! ik heb uw site open en naast mij ligt uw boek ook open!
Rotthier Quinten = Kawauw \'97 4 meêrt 2013, 21:26
waw! da vin ekik nu egt een ware eer seg
aangename kennismaking
Pagina's: 1 2 3
Reageerd ier
Tips oem Aentwaerps te schrijve:
  • ae = de schaerpe a van Aentwaerpe en staerk (sterk)
  • aa = de platte a van naam en baard
  • ö = de körte eu van störm (storm) en löstere (luisteren)
  • óe = de lange oe van zjalóes (jaloers) en bóer (boer)
  • en = gelak in biên (been) en groêt (groot)
  • De ei/ij van klein en wijn en de ui van kruis gelak in 't Ollands, aloewel da' z'iêmol aenders klinke (ongeveer gelak "klaajn", "waajn" en "kroajs").
Leesd miêr over d'Aentwaerpse spelling!